1. VITEŠKI DOBROVOLJAČKI ODRED U POSJETI GRADU VISOKO

Predstavnici 1. Viteškog dobrovoljačkog odreda posjetili su Gradsku upravu Grada Visoko gdje su sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem i saradnicima održali prijateljski sastanak.

“21. maja je godišnjica formiranja 1. Viteškog dobrovoljačkog odreda. Svake godine dan-dva ranije dođemo u Visoko da obiđemo ratišta na kojima smo bili. Koliko je to značilo za Visoko znaju njegovi građani, ali je isto tako to mnogo značilo i nama”, istakao je Nesad Hurem.

21.05.1992. godine u Visoko je stiglo 230 nenaoružanih i neopremljenih pripadnika Prvog viteškog dobrovoljačkog odreda gdje su ostali do sredine oktobra 1992. godine. Četiri pripadnika su poginula, a preko dvadeset ih je ranjeno.

Gradonačelnik Ganić je ovom prilikom istakao da  se u našoj državi dešavaju nemile pojave prevelikih podjela i animoziteta, te da ne znamo čuvati, cijeniti i poštovati ono sto je naše. Rekao je da  konačno moramo shvatiti da je naš nacionalni interes- država Bosna i Hercegovina, da taj interes moramo početi svakodnevno živjeti i tome učiti našu djecu. Moramo shvatiti da mnoge sile nasrću na nas i da mnogima nije interes da budemo jedinstveni i jaki, te na sve moguće načine nastoje da nas usitne i zavade.

Nakon posjete Gradskoj upravi, gradonačelnik je sa predstavnicima Viteškog odreda položio cvijeće na Spomen obilježje šehidima i poginulim borcima grada Visoko te su se svi složili da se između Viteza i Visokog mora ponovno uspostaviti saradnja i dobri odnosi.